dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Setkání Pražského klubu spisovatelů 26. 4.: host večera MUDr. Bohumil Ždichynec

 

A.Marhoul O.Nytrová a B.Ždichynec
A.Marhoul O.Nytrová a B.Ždichynec

Setkání Pražského klubu spisovatelů v Karlíně, 26.4.2016

 „Doktor Ždichynec, doktor Ždichynec, odkud ho jen znám?“ přemýšlela jsem, když jsem se dozvěděla, komu bude patřit poslední úterní dubnový večer. A pak jsem si vzpomněla: lékařský kongres! Ano. Před více než deseti lety jsem byla jako kongresový host na jeho přednášce. Zaujal mě nejen tématem příspěvku, ale i svou skromností a lidskostí. Četla jsem si upoutávku, kterou vždy o programu dopředu rozesílá Olga Nytrová. Tento večer nesl název „Od snu k univerzu lásky.“ Téma mě uchvátilo a tak jsem se těšila ještě víc, než obvykle. Dokonce tak, že jsem ani pořádně nesledovala čas a vtrhla jsem do závěru biblické hodiny, která vždy předchází večeru spisovatelů. Pan farář ThDr. Jiří Vaníček mě nepokáral, přijal moji rozechvělou omluvu. Díky za pochopení a i za tento krásný prostor náboženské obce CČSH, kde se můžeme scházet.

MUDr. Ždichynec se vzhledově změnil jen málo, přiměřeně k těm letům, před kterými jsem naslouchala jeho přednášce. Začal povídat o tom, že žijeme ve spotřební době, ale spotřebováváme hlavně sami sebe. Je zapotřebí regenerovat nemocnou duši. Meditací, sny. A když se v Karlíně rozhovořil o těch snech a snění: „Sen je křišťálovou studánkou života. Sen je královskou cestou do nevědomí. Sny plné emocí přicházejí, aniž bychom věděli,“ opět si mě úplně získal. Vypadalo to, že zaujal i všech osmnáct přítomných spisovatelů. Vždyť každý máme své sny. A všichni jsme zbystřili, když pan doktor hovořil o spánku a vysvětloval jeho fáze. Vyptávali jsme se na tzv. noční děsy, na strašlivé opakující se sny, kvůli kterým se člověk občas bál i jít spát. A dozvěděli jsme se, že je možné i takovýto sen ovlivnit pomocí lucidního snění. To je navozený stav, kdy si spící člověk uvědomí, že sní a to mu dá možnost se ve svém snu pohybovat či ho měnit. A navíc se uvolněním mysli lucidním sněním uvolní i fyzické tělo. Můžeme se to naučit ve snové józe navozením meditace. Je dobré analyzovat sny. Povídali jsme si o neurochemii mozku a jeho bipolaritě i o tom, jak je to se zapamatováním snu. Smysluplný život jde od snu k univerzu lásky. A konečně jsme se tedy k té LÁSCE dostali! Od pana doktora jsme se dozvěděli, že anatomickým centrem lásky je mozek. Transformuje lásku emocemi a vědomím. „Tak tedy žádné srdce?“ napadlo mě. A naslouchala jsem dál: Biologicky vzato tkví láska na povrchu našich buněk. Není hmatatelná, ale musí existovat. Podstatou lásky a jejím začátkem je láska mateřská. Láska je potřebná pro vnitřní růst. Citujme básníka „Za trochu lásky šel bych světa kraj…“ A při tom jsem si vzpomněla na vyšívaný text na obrazu, který visel nad postelí mé prababičky: „Kde víra, naděje a láska čistá, tam Bůh požehnává dozajista.“ Sny a lásky, láska a sen, mohli bychom si o těchto tématech povídat do nekonečna. Každý karlínský večer je jiný, ale každý jednou skončí. Tenhle bych nazvala večerem snovým. Nechtělo se mi odcházet. Chtěla jsem si prodloužit čas poznávání snů a lásky a ještě více se od pana doktora Ždichynce dozvědět. Ale už vím, jak to provedu. Koupím si jeho knížku „Známe sami sebe?“! Udělám si pěkný večer, budu si v ní číst a před tím, než půjdu spát, tak se pořádně nacpu! Protože, jak pan doktor Ždichynec říkal, plný žaludek přináší pestré sny. Žádná dieta a večerní hladovění, alespoň jednou si dopřeju pozdní dobrůtky a pořádný barevný sen o lásce! Díky, pane doktore!

Monika Knězková

Host MuDr. B. Ždichynec
Host MuDr. B. Ždichynec

02 Spisovatelé
02 Spisovatelé

03 V.Stibor J.Vorlíček manželé Marhoulovi
03 V.Stibor J.Vorlíček manželé Marhoulovi

04 V. Polívková A.Weiglová A.Šícha J.Volek
04 V. Polívková A.Weiglová A.Šícha J.Volek

06 Pohled do zasedací síně
06 Pohled do zasedací síně

07 Dr. B. Ždichynec ve své eseji analyzuje sny
07 Dr. B. Ždichynec ve své eseji analyzuje sny

08 Druhý zleva Tomáš Hájek
08 Druhý zleva Tomáš Hájek

09 J.Volek a M.Knězková
09 J.Volek a M.Knězková

11 T.Hájek a J.Volek
11 T.Hájek a J.Volek

12 V.Polívková O.Nytrová J. Dostálová
12 V.Polívková O.Nytrová J. Dostálová

13 V. Polívková a M.Koubová
13 V. Polívková a M.Koubová

14 Skupinové foto
14 Skupinové foto

 

 

OD SNU K UNIVERZU LÁSKY

Láska je emoce, propojuje svět snů s mentálním světem. Lidé přenesli lásku až ke hvězdám – a pak, že není věčná! Žijeme v panické atace virtuální doby – neztrácíme schopnost regenerovat své nitro? Snaha šokovat požitky přesycené psyché technokratického člověka či empatické vnímání světa v umění? O čem asi snívá váš pes či kočka? Pochopíme tajemno, které psyché – duše ve snech vyjevuje? Bipolarita mozku. Sen jako evoluční nápověda mozku? V každém z nás je kus snílka, s jeho fantazií. Někdy se pravda vyjeví formou mimořádného zážitku a vykrystalizuje v lucidním snu. Lidská osobnost může změnit sen ve skutečnost. – Má proto smysl hledat a objevovat nové cesty a možnosti, jak učinit pozemský život lepším. – Zpřítomnění lásky mozkem. Je láska osudem? – Anatomie lásky. – Láska je také magií mysli, ale potřebuje pevnou zemi. Autor bude vyprávět s použitím svých textů (včetně ukázky z poezie) o tom, že každý člověk i svým malým podílem, může učinit svět lepším, bude-li chtít

Powered by PD CČSH