dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Luboš Yetti Koláček v Karlíně

Setkání Pražského klubu spisovatelů v Karlíně, 31.5.2016

Hostem květnového podvečera byl Mgr. Luboš Y. Koláček. Když jsem se na setkání připravovala, převládala zvědavost. Bude to stejný sympaťák, jako jsem ho viděla v pořadech na čt 24? Z televizních besed o Karlu IV., které jsem sledovala, byl pan Koláček rozhodně nejzajímavějším mužem. A nejen pro své dlouhé vlasy, které mi připomínaly mé mládí a máničky. Hlavně pro to, kolik toho věděl! Těšila jsem se.

 

Sešlo se nás ten krásný poslední květnový večer v Karlíně dvacet. Ještě než jsme se uvelebili na židlích, měli jsme možnost obdivovat vystavené autorovy knihy, které rozprostřel na stole v popředí. Z jeho vydaných čtyřiceti to byla méně než polovina, přesto stůl slušně zaplnily. Cestopisy, odborné monografie a historická beletrie, jak se píše na http://www.arara.cz/spisovatel/lubos_y_kolacek, kde si také může každý jeho knihy prohlédnout a objednat. V Karlíně dominovala nedávno vydaná knížka „Sex a erotika v dobách Karla IV.“ Vyšla u příležitosti sedmistého výročí narození císaře.

Pan magistr se krásně rozpovídal. Zajímalo nás, proč se zabýval právě Karlem IV. Pověděl nám, že když mu bylo 21 let, zažil na hradě Karlštejně déja vue. Viděl v duchu věci a situace, které se císařovi opravdu staly. Po tomto tajemném zážitku se o něho začal intenzivně zajímat a věnovat se mu. A když byl Karel IV. v roce 2005 v anketě, kterou pořádala Česká televize, zvolen největším Čechem, obdržel pan Koláček zakázku na knihu o něm. Napsal „Karel IV., král velkého díla.“ Ptali jsme se, jak těžké je psát historické knihy. „Člověk toho musí hodně vědět, umět dohledat a hlavně se vžít do té doby a domyslet si příběh,“ odpověděl autor, „protože život jsou vlastně všechno příběhy.“

Pan Koláček píše nejen o dobách dávných a o osobnostech zapsaných v dějinách. Protože miluje záhady a už od jedenácti let obdivoval Ludvíka Součka, a má kompletní sbírku jeho knih, napsal také knihu o něm „Vzpomínky na Ludvíka Součka.“ Nebylo to právě jednoduché. Vznikala postupně, na základě rozhovorů s paní Součkovou a s panem Toufarem a na podkladě materiálů, které od ženy pana Součka získal.

Pan Koláček nám vyprávěl i o strastiplné cestě do Indie a o své knize, kterou má moc rád: „Indií za dalajlámou.“ Nemohli jsme než souhlasit, když říkal: „Všechno souvisí se vším, ve správných chvílích se dějí správné věci.“

Náš autor píše i o krajinách a krásných koutech České republiky. Například o Českém středohoří, Krkonoších, Podkrkonoší, Českém ráji, Českosaském Švýcarsku. V knihách pana Koláčka se snoubí jeho profese novináře a fotografa, jeho zájem o cestování, dějiny, psychologii a filozofii, o záhady a tajemno. Jsou velmi poutavé a čtivé. Možná i proto, že vznikají postupně. Pan Koláček sbírá fotky a příběhy z cest, zapisuje si své pocity do tlustého sešitu, kam si vkládá i použité vstupenky a lístky. A pak, když sešit otevře, nechá působit vzpomínky a na jejich základě píše.

Vyptávali jsme se na mnoho dalších věcí. Mne nejvíce zajímalo, co znamená to Y. v jeho jméně. A tak teď už víme, že je to zkratka přezdívky Yetti, kterou mu dali v šestnácti letech.

V závěru večera jsem si vzpomněla na otázku, kterou jsem dostala při nedávném rozhovoru: „Dá se v dnešní době uživit psaním knih?“ Odpověděla jsem, že se to může povést pouze výjimečně úspěšným spisovatelům. A takové že osobně neznám. Po dnešním večeru ale už vím, že jednoho takového jsem právě poznala.

Powered by PD CČSH