Stein, Michal

Michal Stein
Michal Stein
 
 

Michal Stein (narozen 28. 2. 1959 v Praze), československý a český textař, scenárista, básník, spisovatel i kurátor výstav. Studoval dramaturgii a scenáristiku na FAMU. Žije a tvoří v Praze. Jako textař je univerzální ve vice polohách - pop, rock šanson, dětské sbory i vážná hudba. I scenáristicky a žurnalisticky má široký záběr.

Ceny:

Držitel Platinové desky (2009) za texty a dramaturgii alba Boooong! (GZ Digital Media 2004)). Autor textu vítězné písně na festivalu Dětská nota 1983 "Formule z formely" (hudba: Václav Vašák, Mladá Boleslav), která byla jedním z nejznámějších dětských hitů 80. let minulého století. Několikanásobný laureát cen (jako textař) Písniček pro Hvězdu.

(za písně: S Evelýnou/hudba: L. Korbař - zpíval Karel Bláha, Blues dětského domova/hudba: Josef Marek - zpívala Jana Kratochvílová a Starý strážce majáku/hudba: Josef Marek - zpívala Petra Černocká). Má na kontě i několik novinářských cen.

Hlavní profese: textař:

Napsal přes 500 písňových textů (zastupován OSA od roku 1979). Natočeny jsou u vydavatelství Supraphon, Panton, Tommu Records, Popron, GZ Digital Media, Areca Multimedia, Comodo, Reflex Records a dalších. 

Má nahrávky  v Československém i Českém rozhlase, Československé i České televizi. Spolupracoval mezi jiným s autory: Leopoldem Korbařem, Eduardem Parmou ml., Zdeňkem Bartákem ml., Zdenkem Mertou, Václavem Vašákem, Bohuslavem Myslíkem a mnoha dalšími. Jeho písně zpívali m.j.: Jana Kratochvílová, Stanislav Hložek, George Šimák, Daniela Šinkorová, Petra Černocká, Gabriela Goldová či Jana Kociánová.  Šansony z herců např. Luděk Sobota, Martin Dejdar, Jan Přeučil či Denisa Kubová. Byl dramaturgem, producentem a hlavním textařem alba zpívající Arabely "Jana Nagyová zpívá dětem" (Tommu records/1993). Textuje i dětské sbory a vážnou hudbu.

Spisovatel, básník, editor, odpovědný redaktor:

Je (spolu)autorem knih  i jejich odpovědný redaktorem. Spoluator: Tváře známé nejen z obrazovky (Panorama 1987), Tenis a děti (Grada 2003). Redigoval množství knih např.: Patino (Pavel Skramlík/Spektrum 1990), Zlatá kniha fotbalu (Milan Macho/XYZ, 2007), Eva Olmerová (Jaroslav Kříženecký/XYZ 2007), Ukradená Mona Lisa (Petr Vokáč/XYY 2008) a  množství dalších. Je autorem satirických básní, epigramů a aforismů.

Scenárista:

Je autorem námětů a scénářů (zpravidla dokumentárních) filmů, televizních a rozhlasových pořadů a divadelních představení jednoho herce.

Žurnalista, kritik, editor:

Napsal přes 500 článků z oblasti kultury, sportu, gastronomie a životního prostředí i fejetonů

do desítek novin a časopisů v ČR i zahraničí. Do MF Dnes psal i kritiky výtvarných výstav a 3 roky týdně profily mladých umělců "Talent týdne". Byl šéfem pražské raedakce měsíčníku "Koktejl", šéfredaktorem magazínu "Naše hospoda - rozum národa" i editorem měsíčníku "Tennis Arena".

Kurátor:

Byl i kurátorem výstav z oborů:  malba (prof. Roman Franta), grafika (režisér Juraj Jakubisko), plastika (Zuzana Čížková) a paličkovaná krajka (Jana Křepelová), fotografie (Petr Leška), fotografické koláže (herec a spisovatel Jiří Hanák), malované ikony a textilní návrhy (Dana Flídrová) i mnoha dalších.

Zajímavost:

Býval často členem porot literárních soutěží a festivalů autorských divadel malých forem (FEMAD, ASUT či Radar).

Je členem výboru občanského sdružení S. O. S. (Střížkovská občanská solidarita) proti absolutně urbanisticky a esteticky nevhodným zástavbám v pražské sídlištní aglomeraci a ničení zeleně. Zejména ve svém okolí bydliště - v Praze 9, na Proseku a Střížkově.

Powered by PD CČSH