dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Přijďte pobýt do Knoflíku

 

Zajímá Vás, kolik spisovatelů se vejde do Knoflíku od dubna do června 2014?

 

Od dubna do června pokračuje cyklus literárních programů Kolik spisovatelů se vejde do Knoflíku? Na pravidelná autorská čtení současných českých autorů spojená s besedou přicházejí příznivci a ctitelé knihy, kteří mohou souhlasit s Ruskinovým tvrzením: „Knihy jsou křídla lidstva“. Po vystoupení hostů vždy následuje beseda, v níž bude prostor pro vaše dotazy, názory, vyjádření vztahu ke knihám a k četbě. Moderátorkou setkání je Olga Nytrová, předsedkyně Pražského klubu spisovatelů.

 

Duben

  2. 4. Františka Vrbenská a Vlado Ríša

30. 4. Jaroslav Kirchner a Michal Stein

Květen

   7.5.   Alois Marhoul a Michal  Maršálek

28. 5.  Jaroslava Pechová a Jan Řehounek

Červen

  4. 6.   Helena Christen Vítání léta

 25. 6.  Radim Uzel

Další informace najdete na:

www.obecspisovatelu.cz

www.dialognaceste.cz

kavarna.centrumknoflik.cz

 

Středa 2. 4. 2014 od 19:00, klub Knoflík 

Františka Vrbenská a Vlado Ríša

V rámci pravidelného pořadu Kolik spisovatelů se vejde do Knoflíku? vystoupí v Kulturním a rodinném centru v Jablonecké ulici 724/6 na Proseku ve středu 2. 4. od 19 hodin spisovatelka a publicistka PhDr. Františka Vrbenská a spisovatel, překladatel, publicista, editor a nakladatel Ing. Vlado Ríša. V zábavné polemice oba hosté přiblíží divákům literární fantastiku, žánr s dávnými kořeny, který s barvitou představivostí odráží dobová dilemata. Debatu účinkující proloží důkazy předčítanými z textů. Františka Vrbenská je autorkou a spoluautorkou desítky knih s historicko-fantastickými tématy (např. Stín modrého býka, Vítr v piniích, Naganty a vlčí máky), povídek, odborných textů a recenzí. Často přednáší; cestuje přitom mezi Chebem a Košicemi. Za své literární a lektorské aktivity získala několik ocenění. Vlado Ríša má na kontě přes třicet beletristických titulů (Valdštejnova éra, Až peklo zamrzne, Válka pašeráků, dobrodružné romány o Bruncvíkovi, aj.), část z nich pod pseudonymem Richard D. Evans. Publikoval vysokoškolská skripta, monografii o Praze (vyšla v Sankt Petěrburgu) a moderní pohádku Stříbrný paprsek. Pětadvacet let působí jako šéfredaktor v literárním časopise Ikarie, nyní   XB-1. Překládá z ruského jazyka. Ve svém nakladatelství Golem Ríša vydává hlavně české autory. Jeho činnost v oblasti science fiction byla odměněna řadou cen domácích i mezinárodních.

PhDr. Františka Vrbenská (*1952) je členkou Obce spisovatelů. Podporujeliterární setkání či akce příznivců fantastiky, často se podílí na organizaci, skoro vždy na programu. Přednáší už osmnáct let, připravila si na čtyři sta přednášek, každou na odlišné téma. Přinesly jí ocenění, které uděluje Československý fandom za literární, publicistické i organizační zásluhy o rozvoj žánru fantastiky.

Neumí se při vystoupení opakovat, příliš ji láká sdělit posluchačům něco nového. Od malička propadla kouzlu vyprávění a vášni pro zajímavá fakta – existuje oceán příběhů a úchvatný vesmír informací. Možná proto se nakonec stala knihovnicí: nelituje toho a je hrdá, že dvacet let působila v Národní knihovně ČR. Toužila režírovat film, hrát divadlo, věnovat se výtvarnému umění, zabývat se dějinami, dostat se k šermu a koním. Všechno si vlastně splnila, když začala psát.

První SF povídky jí vyšly před třiceti lety, o deset let později se objevila na pultech sbírka pověstí. Následovaly další knihy (s nimi hrstka literárních cen) a kratší prózy v antologiích a žánrových časopisech, několik z nich bylo přeloženo do ruštiny a polštiny. Kromě odborné knihovnické publicistiky má na kontě články z oblasti teorie fantastiky, reportáže a řadu recenzí. 

Mimo jiné se zajímá o ochranu zvířat a ekologii.

 

Ing. Vlado Ríša (*1949) je členem Obce spisovatelů. Jako inženýr chemie učil na středních a vysokých školách. V Ústavu jaderného výzkumu vyráběl a zkoumal radioaktivní léčiva. Dvacet let působil jako šéfredaktor časopisu Ikarie, od r. 2010 pak science fiction časopisu XB-1. V letech 1992 až 1994 byl ředitelem vydavatelství Mladá fronta.  Za svou činnost v science fiction obdržel řadu cen: Strannik (Sankt Petěrburg, 1992), Honorary Award od Societé Evropéanne de Science fiction (2011), sedmkrát cenu ASFFH, cenu Ludvík (2011), cenu Conan Society (2000).

Má na svém kontě víc jak třicet SF knih, některé z nich pod pseudonymem Richard D. Evans (například Valdštejnova éra, Až peklo zamrzne, Válka pašeráků, několik románů o Conanovi...). Mimo ně publikoval vysokoškolská skripta i knihu o Praze, která vyšla v Sankt Petěrburgu. Zaujal ho Jiráskův Bruncvík; o tomto hrdinovi napsal dva dobrodružné romány, letos by měl vyjít třetí. V poslední době vydal pohádku Stříbrný paprsek, odehrávající se v současné Praze.

Překládá z ruského jazyka a je majitelem nakladatelství Golem Ríša, ve kterém vydává hlavně české autory.

Mezi jeho koníčky patří létání na ultralehkých letadlech a košíková, kterou závodně hraje už čtyřicet šest let. Je několikanásobným mistrem a vicemistrem republiky v basketbalu veteránů.

 

Středa 30. 4. 2014 od 19:00, klub Knoflík 

Jaroslav Kirchner a Michal Stein

LIDÉ (nikoli) Z OFSAJDU

Sport se již od nepaměti snoubí z kulturou. Ne náhodou se na antických olympijských hrách soutěžilo i v uměleckých disciplínách. Mnoho mistrů pera, malířů, sochařů i filmařů si sport zvolilo jako hlavní inspiraci právě sport s jeho dramaty i vizuální neopakovatelností. Ze spisovatelů připomeňme Karla Poláčka, Jaroslava Žáka či Mistra nad Mistry Otu Pavla. Ze sochařů pak Zdeňka Němečka a z grafiků Milada Meda s jeho dokonalými studiemi ženské gymnastiky. Naopak, řada umělců se zaskvěla na sportovištích. Špičkovými brankáři slavného Realu Madrid, respektive „železné Sparty“ byli světoznámý zpěvák Julio Iglesias a král komiků Vlasta Burián, který i výtečně hrával tenis. Skokan o tyči Odvárka se stal naopak po sportovní kariéře uměleckým kovářem. Zpěvák i skladatel Costa Cordalis, který reprezentoval na zimní olympiádě v běhu na lyžích a nebo aktuálně na olympiádě v Soči ve sjezdu světová megastar houslistka Vanessa Mae, jsou jenom špičky ledovců. Přijďte se podívat a poslechnout si, jak se podařilo kulturu se sportem skloubit Jaroslavu Kirchnerovi a Michalu Steinovi.

Jaroslav Kirchner (* 1953), žurnalista, spisovatel, agenturní novinář i sportovní expert. Vydal memoárové knížky z oblasti ledního hokeje (za všechny připomeňme: o Ivanu Hlinkovi, Vladimíru Růžičkovi  dynastii Holíkových, otci a synovi Výborném), kopané (kniha s výraznou hráčskou i trenérskou osobností Františkem Strakou, řada specializovaných ročenek Bohemians Praha) či tenisu (naposledy o Davisově poháru, Poháru Federace a jejich historii). Je již tradičním novinářským účastníkem světových šampionátů v hokeji i kopané a nejvýznamnějšího tenisového turnaje - Wimbledonu. Často bývá zván televizními komentátory do studií jako tenisový, fotbalový, respektive hokejový expert.

Michal Stein (* 1959) textař, publicista, scenárista, básník, kurátor a spisovatel, držitel Platinové desky a ocenění za reklamu Zlatý louskáček. Redigoval mnoho sportovních knih  (o Karolu Dobiašovi, Zlatou knihu fotbalu, Český fotbalový lexikon), je spoluautorem knížky Děti a tenis, textařem nové hymny Bohemians Praha (hudba:Bohuslav Myslík), fotbalistů Xaverov (hudba: Leopold Korbař) a aktuálně hymny české reprezentace ve Faustbalu (hudba: Eduard Parma ml.). Napsal mnoho textů písní o sportu a ještě více článků do českých i zahraničních novin a časopisů ze sfér kultury i sportu. Je též kurátorem výstav a pořádal např. s tenisovou tematikou malíři a prof. AVU R. Frantovi přímo v areálu Štvanice.

Středa 7. 5. 2014 od 19:00, klub Knoflík 

Alois Marhoul a Michal Maršálek

Alois Marhoul, je básníkem, jehož verše byly oceněny v několika literárních soutěžích (Mladé literární Louny, Šrámkova Sobotka aj.) Zazněly též na rozhlasových vlnách a v televizi. Pro Knoflík si A. Marhoul připravil čtení ze své desáté sbírky, která se jmenuje "Kam odlétají básníci".  Posluchači  uslyší nejen odpověď na tuto otázku, ale autor jim dále prozradí: co se povídá o lásce, proč básníci kradou, jak veliký je vesmír, proč se mužům líbí mladé a hezké holky, ale zejména, odkud k nám přichází pravda!

Michal Maršálek žije v Praze. Je lékař a píše poezii. Vydal šest sbírek básní. Poslední, ze které bude číst ukázky, vyšla pod názvem Sfinze a hlemýžďům v roce 2013 v nakladatelství Dauphin. Polovina názvu odkazuje na anglické přísloví „Čas a vytrvalost dovedou hlemýždě do Jeruzaléma“. Druhá polovina je věnována sfinze. Předpokládá se, že sfinze lze klást otázky, na které nejsou odpovědi. Právě proto se kladou.

 

Středa 28. 5. 2014 od 19:00, klub Knoflík 

Jaroslava Pechová a Jan Řehounek

Kdy jste se naposledy zasmáli od srdce? Dozajista vás rozveselí humorně laděné povídky spisovatelky a básnířky  Jaroslavy Pechové z připravované knihy …NAVESELO…, která volně navazuje na úspěšný titul  …ÚSMĚV PROSÍM…

Autorka vám, kromě krátké ukázky ze své básnické tvorby, přečte právě některé veselé příběhy. Pokud historky plné laskavého humoru z jejího života vykouzlí na vašich tvářích úsměv, pošlete ho dál. S úsměvem je přece žití mnohem veselejší. Nikdo není tak chudý, aby úsměv nemohl darovat, ale ani tak bohatý, aby se bez něj obešel. Je známo, že nejvíce ho potřebují ti, kteří nemají úsměv pro druhého. Proto, když někoho takového potkáte, oblažte ho úsměvem vy. Třeba to pro vás bude hračka i díky povídkám Jaroslavy Pechové, která své čtenáře svými žertovnými knihami rozveseluje a baví na potkání.

Přijďte si ji poslechnout 28.5.2014 v 19 hodin do kulturního a rodinného centra KNOFLÍK na Proseku.

Také Jan Řehounek z Nymburka se  na tomto večeru představí povídkami ze své poslední knížky Uvěřitelné k neuvěření. „Příběhy jsou to převážně humorné, mnohdy okořeněné ostřejší satirou či jemně dávkovanou vkusnou erotikou, které ve čtenáři mohou evokovat chytrý humor povídek Šimka a Grossmanna či moudré fejetony Rudolfa Křesťana. Většina příběhů, jak vyplývá z použité „ich formy“, je autobiografických, samozřejmě s notnou dávkou nadsázky,“ napsal o knížce básník Honza Mandelík.

 

Středa 4. 6. 2014 od 19:00, klub Knoflík 

Helena Christen nabízí literární pořad ze svých veršů

Vítání léta

za doprovodu hudební improvizace Jana Christena

Text čte: Helena Christen a Jan Christen

 „Červen je dívka téměř dospělá

co z poháru života nesměle upíjí

Červen je láska právě rozkvetlá

co sladce smysly opájí

Voňavé lůžko v jeteli

k milostným hrátkám vábí“         Helena Christen

Poezie Heleny Christen zaujme svou zdánlivě jednoduchou sdílností a přitom posluchače nenásilně upoutá tak, že nejeden z nich si pomyslí: to je o mně … ano, tak to prostě je! …

Léto přichází, plné nadějí, emocí a nových lásek.

 „Vůně lip a jasmínu

s vůní jahod se snoubí

Slavík jim zpívá

píseň svatební

Cvrček pro polámané housličky

v tichu noci se souží

Unavený Amorek ustlal si

na lůžku ze stolistých růží“         Helena Christen

 

Středa 25. 6. 2014 od 19:00, klub Knoflík 

Radim Uzel

Radim Uzel (* 1940) svou knižní prvotinu vydal až ve svých 47 letech (Ženské otazníky, nakl. Práce 1987, ilustroval Neprakta). Knižní produkce tehdy vypadala podstatně jinak než dnes. Rukopis ležel v nakladatelství tři roky. Stále byl cenzurován a upravován, zrušeno opakované slovo „bohužel“, protože zavánělo náboženstvím, muselo být použito pouze „žel“. Kniha vyšla v nákladu 50 000 výtisků a stála 20.- korun. Všech ostatních 16 knih vyšlo až po revoluci, žádná cenzura, mnohem menší náklad, mnohem vyšší cena.

Veškerá knižní produkce autora je vlastně literaturou faktu, vychází z oboru gynekologie, porodnictví a lékařská sexuologie. Jsou to obory čtenářsky vděčné, jistě zajímavější než pojednání z oblasti nemocí ušních, krčních a nosních. Některé z nich jsou dokonce trochu vtipné. „Nelékařská“ je pouze autobiografická kniha „Rozpomínání“ (nakl. XYZ 2012) a připravovaná cestopisná publikace „Čtyřmi světadíly“ (rukopis v nakl. Epocha). Kupodivu i sem se podařilo propašovat trochu humoru. V Knoflíku bych rád přečetl něco právě z těchto dvou posledních knížek, protože té sexuality mám už za 50 let lékařské praxe více než dost. Pokud ovšem zbude čas, eventuální diskusi na toto intimní téma se pochopitelně nevyhýbám.

Radim Uzel

 

Powered by PD CČSH