dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

VE STÍNU KRISTA, TROJMEZNÍ BRÁNY I NA FAŘE!

Na_skále_1.jpg

Básník Jaroslav Holoubek (čelem )a autor sochy Jaroslav Dvořák (anfas) pod Trojmezní bránou

Pozvánka na křest další básnické sbírky jednoho z nejplodnějších básníků současnosti, nestora soudobé milostné poezie Jaroslava Holoubka „Veselý hřbitov“ nás zvala postupně na tři zastavení v Kolodějích u Prahy Nejdříve na skálu. Po příjezdu jsme zjistili, že vlastně skálou není! Jde o uměle zasypaný kamenolom. Vévodí mu mohutná dřevěná plastika místního rodáka, docenta pedagogické fakulty v Praze Jaroslava Dvořáka Trojmezní brána.

Pod touto majestátní skulpturou ze dřeva poražených prastarých dubů z místní zámecké obory začínala - úvodní básní a uvítáním - Holoubkova cesta na faru. Autor přivítal přítomné zblízka i zdaleka. Závěrem slovo předal básník výtvarníkovi – duchovnímu otci Trojmezní brány. Ten přítomné seznámil se vznikem i parametry monumentu.

Druhé zastavení - tentokrát již s dvojnásobnou porcí poezie - proběhlo přesně podle pozvánky i v intencích názvu křtěného díla - před brankou na místní hřbitov. Jemu dominuje opět dřevěná plastika. Neméně majestátní a obří. Kristus na kříži, pro změnu od profesora (protentokrát AVU) Jiřího Beránka.

Celý večer vrcholil v interiéru - na místní faře. Domáckou atmosféru doplňovaly kanafasové záclony a stylový rustikální nábytek, Holoubkovo autorské čtení i diskuse publika podmalovala příjemná hudba klávesisty – stylově rovněž „ptačího“ jména - Ondřeje Slavíka. Jaroslav Holoubek recitoval, diskutoval, prodával knížku i ji podepisoval. Pouze ji neilustroval – to přenechal Mistru Kristiánu Kodetovi

Sbírka Jaroslava Holoubka Veselý hřbitov má 132 stran a potěší nejen pravidelné Holoubkovy čtenáře, ale i ctitele kultivovaného nadhledu, milostné touhy a básnické obraznosti. Na kolodějské faře byla pokřtěna vskutku důstojně a stylově. Pražské repete křtu bude počátkem června v Poetheimce v Praze 5.

Text: MICHAL STEIN, foto Oldřich Mikuláš Dufek

 

2.Holoubek1.jpg

Jaroslav Holoubek čte své básně ze sbírky Veselý hřbitov u hřbitova v Kolodějích

 

Powered by PD CČSH