dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Oslava narozenin herečky Olgy Schmidtové

Dvě Olgy
Dvě Olgy


Olga Schmidtová oslavila své devadesáté narozeniny v NO Karlín.

SETKÁNÍ UVNITŘ.

Vešla jsem do sebe a potkala jsem Tebe.

Zdravím Tě, Pane, je to nečekané.

Buď zdráva, dcero.

Nečekaných dění, těch je tisícero.

Jak to myslíš, Pane?

Jen prozřít musíš, chceš-li více znáti...

Toužíš-li objevit, co v očích Tvých se tratí.

Ponoř se, dcero má a zkoumej uvnitř sebe.

Hledej a pokoř se, Tvých očí netřeba.

Zrak v srdci nalezneš – v nitru je veleba!

Tam vstříc ti přijdu já a budu rádcem tvým.

Děkuji, Pane můj, ráda se podřídím...

Takto zní jedna z meditačních básní paní Olgy Schmidtové, ženy s jemnými rysy a pomněnkovýma očima, objímajícíma svět kolem sebe vědoucím a laskavým pohledem. V jejím úsměvu zůstalo něco z dívčí křehkosti a svěžesti a taky nadšení!

Jako dítě měla Olga Schmidtová touhu stát se herečkou, nebo učitelkou. Podařilo se jí obojí. Hrála v řadě českých filmů. Velmi úspěšný výkon odvedla například ve filmu „Ceremoniář“, kde hrála maminku pana Hrušínského, v zajímavé roli se objevila ve Vachlerově filmu „Doblba“. Báječnou postavu sehrála také ve velmi úspěšné komedii režiséra Zdenka Trošky „Slunce, seno, jahody“. Je dobře připomenout i její divadelní působení, kupříkladu v představení v Roxy klubu, „Šest miliard sluncí“, kde představuje starou paní, trpící Alzheimerovou chorobou. Hraje ji přesvědčivě a k tomu s humornou nadsázkou. Často se objevuje i v různých reklamách. Pro svůj usměvavý a příjemný vzhled je stále vyhledávaná a úspěšná.

Paní Olinka učila na Lidové škole umění herectví a přednes a působila i na DAMU. Určitou dobu byla též moderátorkou v rozhlase. Po mnohá léta zpívala ve sboru. Její činnost byla vždy velmi akční a bohatá. Navíc ještě, jak říká ona sama, je Čechoslovačka! Pochází ze smíšeného slovensko-českého manželství a z každého si něco dobrého přenesla do své povahy, podoby i projevu. Ve svém životě se musela s ledačíms vyrovnat, přijímat nepohodu, ale i radosti a štěstí. A to vše, v průběhu svých úspěšných devadesáti let!

Jejich dovršení jsme spolu s ní oslavili 23. ledna 2016, v příjemné atmosféře, v místnosti NO CČSH Karlín, ke se také přes dva roky schází Pražský klub spisovatelů. Z mého pohledu myslím, dalo by se říci, že to bylo také takové „Setkání uvnitř!” Společnost, která se sešla k této radostné události, zdá se, byla naladěna, jak se říká – „na jednu strunu...”

Přišli přát členové blízké rodiny, přijel i vnuk Danny z Anglie, žijící v Londýně a spolu s ním režisér Shakespearovské společnosti. Dostavili se příznivci, obdivovatelé a známí i bývalé žákyně. Celkem kolem třiceti lidí, z nichž každý stojí za zmínku, což bohužel, vzhledem k rozsahu zprávy není možné. Celkovou pohodu doplnily květinové i jiné dary, pohoštění a hlavně přívětivá nálada...

Setkání se konalo pod záštitou ThDr. Jiřího Vaníčka, kněze Církve čs. husitské. Celý program připravila a uváděla předsedkyně Pražského klubu spisovatelů, PhDr. Olga Nytrová. Ta je nejen jubilantčinou jmenovkyní, ale také zároveň její neteří. Je krásné, že udržují nejen svazky rodinné, ale že se vzájemně podporují i ve svých činnostech pro veřejnost. Uvádím alespoň několik případů:

V roce 2003, vedla Olga Nytrová, spolu se svým bratrem Mirkem biblické hodiny v CČSH u Sv. Mikuláše. Jako sbormistr pěveckého sboru Vyšehrad zde působil bývalý patriarcha Josef Špak a Olinka Schmidtová v tomto pěveckém tělese zpívala. Olga Nytrová

zde v té době založila literární klub Dialog na cestě, úspěšně fungující i dnes. Obě, neteř i tetička se zúčastňovaly různých akcí, jakými bylo například předvánoční odpoledne pro děti v Řevnicích a různá dobročinná vystoupení. Olga Schmidtová byla vždy odhodlaná podpořit neteř svou účastí, jako kupříkladu při prezentaci zajímavé knihy Olgy Nytrové a jejího manžela Václava Strachoty „Děti slavných“ v divadle ABC, které se zúčastnila řada zajímavých osobností, například herec Otakar Brousek, režisér Juraj Jakubisko a další.

Oslavenkyně též zavzpomínala, jak spolu s ThDr. Vaníčkem, svou neteří a paní Květou Salmonovou několikrát četla v NO Karlín Pašije na Velký pátek. Olga Nytrová jindy zase na oplátku doprovodila do Neoluxoru svoji tetičku na autogramiádu knihy režiséra Zdenka Trošky. Tak podobně bylo vzpomenuto i mnoho dalších, báječných chvil, prožitých společně.

Ale vraťme se k programu oslavy narozenin! V úvodu zazněla nádherná melodie Leoše Janáčka „Po zarostlém chodníčku.“ Poté se ozvala jedna z Chopinových úžasných klavírních variací a do třetice okouzlující japonská skladba. Klávesy piana rozezněla japonská umělkyně Kayoko Fukuda Zemanová, která vystudovala v Praze Konzervatoř a je dlouholetou členkou rozhlasového orchestru. Oslav se zúčastnila v doprovodu svého manžela, japanologa Jakuba Zemana.

Potom přišla chvíle gratulací. Nejprve promluvil ThDr. J. Vaníček. Jeho projev byl též spjat především se vzpomínkami na mnohá společná setkání a tvůrčí realizace. Jiří Vaníček dovede vždy posluchače zaujmout nejen obsahem svých pečlivě volených slov, ale též svým klidným, hlubokým, zvučným hlasem. Přítomna byla i jeho příjemná manželka, paní Věra, také farářka, která se ke gratulaci připojila.

Dojemné a půvabné bylo vyznání Květy Salmonové, která své bývalé pedagožce složila a přednesla k jubileu báseň.

I já jsem si dovolila zarecitovat na počest paní Olgy Schmidtové svou báseň „Jaké jméno má Štěstí?” Vždyť kde jinde by se mělo recitovat, když ne na půdě, kde se schází Pražský klub spisovatelů?

Tento fakt umocnila Olga Nytrová svou meditací o síle slova, zamyšlením nad poezií, když zavzpomínala na nositele Nobelovy ceny, jímž byl básník Josip Brodskij a připomněla jeho projev, pronesený při udílení oné ceny. Tehdy mluvil o rozdílu mezi poezií a ostatními druhy literatury, přičemž dle jeho názoru, síla poezie spočívá v tom, že v sobě spojuje všecky tři způsoby poznání – analytický, intuitivní i způsob, jaký používají bibličtí proroci, to jest, prostřednictvím vnuknutí a že poezie všecky tyto tři stupně dokáže využívat najednou.

Olga Nytrová dala důraz na to, že slovo je vzácným darem, mocnou energií, pečetidlem a předobrazem ráje, přičemž citovala začátek evangelia Janova – prolog „Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh...”

Nakonec sama oslavenkyně Olga Schmidtová přednesla dvě ze svých básní „Setkání uvnitř“ a „Setkání všude“. Také nám skromně a bez patosu, vyprávěla o svém zajímavém životě, o jeho stinných i světlých stránkách, o lidech, které potkávala...

Potom už statečně přijímala gratulace, květiny a dárky, včetně borůvkového dortu, o který se hned s každým rozdělila. Na závěr nezapomněla všecky přítomné pozvat na oslavu svých stých narozenin za deset let!

Celé pozdní odpoledne neslo pečeť sounáležitosti a pocitu hřejivého, milého přátelství, zatímco venku se rychle začalo smrákat. Stíny se dloužily po bílém sněhu v nádvoří a před otevřenými vraty křižovaly ulici stopy chodců, jdoucích za svými, nám neznámými cíli... Zacinkala projíždějící tramvaj a připomněla, že život spěchá dál, po svých kolejích...

... Tak hodně štěstí, zdraví a dlouhý, požehnaný život!

Inka Delevová, členka Pražského klubu spisovatelů

(Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

01 O.Schmidtová se sestřenicí a jejím mužem
01 O.Schmidtová se sestřenicí a jejím mužem

02 anglický režisér a vnuk oslavenkyně Danny
02 anglický režisér a vnuk oslavenkyně Danny

03 O.Schmidtová a I.Delevová
03 O.Schmidtová a I.Delevová

06 Dobroty čekají
06 Dobroty čekají

 

06 Nadšená oslavenkyně
06 Nadšená oslavenkyně
07 O.Nytrová zahajuje oslavu
07 O.Nytrová zahajuje oslavu

08 Japonská klavíristka nabídne Janáčka
08 Japonská klavíristka nabídne Janáčka

09 O.Nytrová představuje dr. Vaníčka
09 O.Nytrová představuje dr. Vaníčka

10 Dr. J.Vaníček hovoří o oslavenkyni
10 Dr. J.Vaníček hovoří o oslavenkyni

 

11 O.Schmidtová září radostí
11 O.Schmidtová září radostí

12 Vřelá slova kněze
12 Vřelá slova kněze

 

13 Květiny pro dámu
13 Květiny pro dámu

 

Veselá oslava
Veselá oslava

14 O.Nytrová vypráví o O.Schmidtové
14 O.Nytrová vypráví o O.Schmidtové

Květa Salmonová napsala báseň pro oslavenkyni
Květa Salmonová napsala báseň pro oslavenkyni

Část publika
Část publika

V. Strachota natáčí oslavu
V. Strachota natáčí oslavu

Stále proudí další hosté
Stále proudí další hosté

Žačky O.Schmidtové na LŠU
Žačky O.Schmidtové na LŠU

 

Farářka Mgr V. Vaníčková hovoří s vnukem Dannym
Farářka Mgr V. Vaníčková hovoří s vnukem Dannym

Dort
Dort

Čekání na taxi
Čekání na taxi

 

Powered by PD CČSH