dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

4. ročník FESTIVÁLKU NA KLÍČEK ve Slatiňanech

Nejstarší zpěváci z OldKlíčenek a Praklíčku nadchli publikum
Nejstarší zpěváci z OldKlíčenek a Praklíčku nadchli publikum

Malebné východočeské městečko Slatiňany je známé nejen jako výspa koní (stačí vzpomenout na televizní seriál Dobrá voda či starší film Smrt v sedle). Také odtamtud pochází zpěvačka Helena Vondráčková a její úspěšný bratr Jiří. V sobotu 23. dubna však Slatiňany ožily vpravdě ukázkovou a bohulibou akcí – 4. ročníkem FESTIVÁLKU NA KLÍČEK.

Začalo to nenápadně. Kdysi před rokem zazvonil u textaře, publicisty a básníka Michala Steina mobil. Neznámé číslo. Michal myslel, že se mu třeba někdo ozývá kvůli organizování výtvarných výstav, které také kuráturuje. Na druhém konci spojení však byla vedoucí dětských pěveckých sborů Klíček a Klíčenky z Chrudimě paní Iva Malinová. Mile jej požádala, zda by s autorem hudby Pavlem Zedníkem nemohli na připravované album „Daruj písničku“ věnovat písničku Reminiscence. Tento šanson v podání herce Jana Přeučila a jeho ženy Evy Hruškové ji totiž velmi oslovil.

A téměř do roka a do dne došlo ke křtu CD „Daruj písničku“. Michal zprvu album chápal jako spojení dětského pěveckého sboru s profesionály, kteří jim darují plody své práce. Toto CDčko je však originální a „darovací“ i tím, že je určeno – pro dobrovolné dárce krve. Vedle Reminiscence jsou na něm ještě písničky darované Karlem Vágnerem a jeho synem Josefem, muzikálovou zpěvačkou Monikou Maškovou, chrámovým sborem Slatiňany a zpěvákem Petrem Podhájeckým. A samozřejmě spousta písní Klíčku a Klíčenek!

FESTIVÁLEK NA KLÍČEK nebyl pouhým vyprovozením nového alba na svět. V přepestrém programu nechyběla vystoupení i těch nejmenších dětí i z malých vesnických malotřídek! Tancovaly zde mažoretky, ale také mentálně postižení z Domova sociální péče ve Slatiňanech! Děti i dospělí si mohli vyzkoušet zábavnou formou mnoho nových činností u stánku Červeného kříže Chrudim, místních požárníků, chrudimských policistů anebo SHD Topol. Nechyběl ani skákací hrad, vláček a přepestrý zástup nákupních stánků. V jednom z nich se i velice úspěšně prodávalo CD „Daruj písničku“.

Klíček a Klíčenky vystopily tu sobotu v plné parádě. Přizvali si i živou kapelu. A sanitky přivezly k areálu i nejstarší interprety! Na pódiu se objevily děti od tří let, ale i jejich prarodiče a praprarodiče! Nejstaršímu zpěvákovi bylo úctyhodných pětadevadesát let!!! A právě Hašlerova „Písnička česká“ v podání těch nejstarších patřila k nejsilnějším momentům odpoledne.

Vedle Michala Steina doprovodil nové album na svět místní patriot (nikoli přímo rodák, jelikož světlo světa spatřil v nedaleké Chrudimi) Jiří Vondráček. Zahrál několik svých hitů a kamsi do nebe pozdravil i Karla Zicha, který velmi proslavil jeho píseň „Máš chuť majoránky“.

Jsme rádi, že se náš člen Michal Stein mohl spolupodílet na tak bezprostřední, potřebné a bohulibé akci, kterých je kolem nás stále málo. Probíhala pod záštitou prvního hejtmana pardubického kraje pana Jaromíra Duška. Hlavními sponzory byly firmy OMEGA PLUS Chrudim a TOMI Morašice. Hlavním mediálním partnerem festiválku byl místní Chrudimský deník.

(m)

Foto: Ivana Hronová

Michal Stein a hlavní organizátorka celé akce, producentka CD a zejména principálka Klíčku a Klíčenek paní Iva Malinová vyprovázejí nové CD do světa
Michal Stein a hlavní organizátorka celé akce, producentka CD a zejména principálka Klíčku a Klíčenek paní Iva Malinová vyprovázejí nové CD do světa

Jiří Vondráček byl hlavním pěveckým hostem slatiňanského FESTIVÁLKU
Jiří Vondráček byl hlavním pěveckým hostem slatiňanského FESTIVÁLKU

CD se křtilo dětským šampaňským Rychlé špunty
CD se křtilo dětským šampaňským Rychlé špunty

 

 

Powered by PD CČSH