dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Setkání Pražského klubu spisovatelů 28. 6.: beseda s Tomášem Magnuskem

Beseda s Tomášem Magnuskem na setkání Pražského klubu spisovatelů 28. 6. 2016.

01 O.Nytrová přivítala v Karlíně T.Magnuska
01 O.Nytrová přivítala v Karlíně T.Magnuska

 

02 O.Nytrová pohovořila  o Pražském klubu spisovatelů
02 O.Nytrová pohovořila o Pražském klubu spisovatelů

03 V zasedací síni bylo plno
03 V zasedací síni bylo plno

03 V publiku je také herečka O.Schmidtová
03 V publiku je také herečka O.Schmidtová

05 Diskutéři F. Vrbenská a J. Volek
05 Diskutéři F. Vrbenská a J. Volek

06 T. Magnusek je výborný vypravěč
06 T. Magnusek je výborný vypravěč

07 V. Strachota natáčel setkání na video
07 V. Strachota natáčel setkání na video

08 T. Magnusek odpovídá na dotazy
08 T. Magnusek odpovídá na dotazy

09 Skupinka
09 Skupinka

10 Obměna skupinky spisovatelů1
10 Obměna skupinky spisovatelů1

10 Obměna skupinky spisovatelů
10 Obměna skupinky spisovatelů

Tomáš Magnusek, předseda Obce spisovatelů, byl hostem v Karlíně

Poslední setkání Pražského klubu spisovatelů před prázdninami, v úterý 28. 6. 2016, navštívil předseda Obce spisovatelů, pan Tomáš Magnusek. V publiku v zasedací místnosti NO CČSH Karlín bylo na třicet spisovatelů, sálek byl slušně zaplněn. Podvečer zahájila Olga Nytrová. Hovořila o důvěře, podpoře, vzájemné pomoci a férových vztazích, které již tři roky provázejí pravidelné setkávání Pražského klubu spisovatelů. Řekla: „Máme zde vztahy, které znamenají vzájemné naslouchání, podanou pomocnou ruku a nepěstujeme v našem společenství  vztahovou jednosměrku. Snažíme se vytvářet oboustrannou návaznost. Jde nám o společné hodnoty, které vyznáváme, o pořádání literárních večerů, prezentací nových knih. Starší rádi poskytnou radu těm méně zkušeným, vedeme mezigenerační dialog. Pěstujeme takové hodnoty jako je ušlechtilost, vděčnost, velkorysost. Spolupracujeme i s autory z jiných regionů, které k nám do Karlína zveme, aby zde představili své knihy, nebo dramatizaci poezie (viz divadlo Agadir z Brna).“ Poté pan profesor Volek její slova potvrdil: „Jsem rád, že v Karlíně se dokážeme vzájemně podpořit a není tu řevnivost. Já jsem toto setkávání nazval vyspělým inkubátorem poezie i prózy, karlínskou poetickou zahradou, která je ojedinělá a poskytuje inspirativní podněty pro tvůrčí činnost. Proto sem chodím rád.“ A stejně jako všichni přítomní, i já jsem přitakávala. Nejen v dnešní době je takovéto prostředí vzácné. Vážíme si toho. 

Bc. Magnusek přijel do Prahy z Náchoda, kde žije a pracuje. Rozhovořil se o tom, jak se vlastně ke své funkci dostal, mluvil o svém vstupu do Obce spisovatelů. Přijat byl v roce 2007, ještě za Evy Kantůrkové. V té době byl nejmladším členem a měl na svém kontě dvě knížky. Pan předseda povídal o pěti letech svého předsednictví a hlavně o tom, jak mu celou dobu pomáhal Pavel Weigl. Právě díky němu nemá OS dluhy, její nadační fond je v plusu a má kancelář na „dobré adrese“, v Železné ulici v Praze. V radě obce jsou zastoupeny všechny regiony naší republiky.

Olga Nytrová požádala Tomáše Magnuska, aby nám pověděl něco o hereckém muzeu, které buduje. Tak jsme se dozvěděli, že si vzal úvěr a koupil v Ratibořicích poslední soukromou nemovitost. A v té vile budují s manželkou muzeum, kde bude mít každý herec své místo. Sbírají fotky, alba a jiné archiválie. „Je to projekt, abych se nenudil a stále jenom nejedl,“ prohlásil se smíchem pan předseda. 

Dále jsme si povídali o přípravě „takového sborníku, almanachu, informačního bulletinu,“ kde by všichni členové Obce spisovatelů měli svůj prostor. Pan Magnusek hovořil o filosofii media, co jsme schopni pro spisovatele udělat, kdo a kde může být např. členem komise či redakční rady. Také jsme diskutovali o přijímání nových členů do Obce spisovatelů, o chybějící kritice (která je důležitá, pokud ji člověk snese) a o naší potřebě si o sobě povídat. „Buďme přejní,“ řekla Olga Nytrová. A tato kraťounká věta jako by dokreslovala ta tři plodná karlínská léta a předznamenávala léta další.

Debata pokračovala, Františka Vrbenská by uvítala více společných akcí. Pak byla dalším tématem spisovatelská budoucnost, když v Česku existují vedle sebe čtyři literární organizace: Obec spisovatelů (je otevřena celé republice a má cca 500 členů), PEN klub, Asociace spisovatelů a Unie spisovatelů. Pan Faltejsek zmínil otázku možnosti grantů a finanční pomoci. Hovořili jsme o našich dalších plánech, o filmu, který chce pan Magnusek natočit, o nadějích a vzájemném pomáhání si, o sdílení a radosti. Měla jsem toho plnou hlavu. A to je dobře, alespoň mám ty prázdninové měsíce, kdy se v Karlíně nesejdeme, o čem přemýšlet a na co se těšit.

         Monika Knězková

Powered by PD CČSH