dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Setkání Pražského klubu spisovatelů 18. 4. Hosty jsou básnířky z Plzně Jarka Málková, Karla Erbová, Tamara Kopřivová a Vlasta Špinková

02 Skupinka účinkujících
02 Skupinka účinkujících

Setkání Pražského klubu spisovatelů v Karlíně, 18.4.2017

Na dubnové autorské posezení byly pozvané čtyři básnířky z Plzně. Přijely jen tři, Karla Erbová, PhDr. RNDr. Jarka Málková a PhDr. Tamara Kopřivová. Čtvrtá, paní Vlasta Špinková, onemocněla. Plzeňské ženy doprovodil jejich kolega, pan Jiří Hlobil. Oživil pořad hrou na kytaru, zpěvem i povídáním.

Večer zahájila a všechny uvítala Olga Nytrová. Hovořila o společném plzeňském setkávání na Letnice. Letos budou už pošesté. Po představení hostů se ujala slova paní Málková. Rozhodla se, že „provedou takové dvoukolo.“ Ve dvou částech se všechny tři básnířky vystřídají se čtením a povídáním a úseky mezi nimi vyplní pan Hlobil svými hudebními vstupy. Bylo to šťastné rozhodnutí. Poezie i próza se dobře snoubí s hudbou. Je-li pořad takto koncipován, je to vždy už částečnou zárukou úspěchu. O úspěch večera se ale největší měrou stejně postaraly samy pozvané dámy čtením ze své tvorby.

Od paní Málkové jsme v první části vyslechli básně ze sbírky o milované Plzni: Láskopis, Dnešní den, Náměstí příběhů a Živote můj. Pokračovala paní Kopřivová čtením básní Mimoběžky, Návraty, Nechci mít přistřižená křídla, Mám uši k slyšení, Střední věk, Rozpočítadlo, Pod Ostrým, Letní krajina. První kolo pak ukončila paní Erbová. Ta na začátku prohlásila, že má trošku mindráček, protože si přivezla jenom svoji poslední knížku Na příkrém břehu světa. Je věnována hlavně Třeboni, kam jezdí na léčení. My jsme ale nelitovali, protože sbírku, ze které nám předčítala, vybrala dobře.

Ve druhém kole nám paní Málková nabídla básně o dalších místech, která miluje. Ze sbírky Finistere, země na konci jsme s ní prociťovali krásu Bretaně, v duchu jsme viděli kvést hortensie a kalvarie. Kdybych to nevěděla, nevěřila bych, že je profesorkou matematiky, fyziky a chemie. I paní Kopřivová, která je pro změnu profesorkou angličtiny, nám ve svém druhém čtení dala procítit své lásky. V básních Snová Plzeň, Ze srdce zvon, Vánoční, Muzikantská, Krajina, Na cestě do Nebýlov, Římské ruiny. A já, kočkomilka, jsem uvítala i báseň o kočičkách. Ta byla podbarvena lehkým smutkem, protože paní Kopřivové ve čtvrtek umřel kocourek. Jen jsem si při poslechu této básnířky uvědomila, že při jejím přednesu občas něco neslyším. Stárnu. Hluchnu. Unikne mi slovo, procítěně leč tiše vyřčené. Netroufla jsem si říci: „Hlasitěji, prosím,“ to by se nehodilo. A tak jsem si pár slůvek domyslela, abych nenarušila atmosféru prožívání. Není nad profesionalitu, uvědomila jsem si při závěrečném poslechu veršů paní Erbové. Ta svým působivým,

procítěným a hlasitým přednesem nenechala nikoho na pochybách o slovech básně. Pronikla mi opět, stejně jako při našem prvním setkání tady v září minulého roku, až do nitra. Kdo si chce ještě hodit květinou i dalšími jejími verši nám všem připomněla, že právem patří mezi nejlepší české básnířky.

Na závěr pořadu opět zahrál a zapíval pan Hlobil. A pak se rozvinula debata. Karlínský sálek byl zaplněn a všichni jsme byli příjemně naladěni vyslechnutou poezií. Ptali jsme se a diskutovali. O dotecích inspirace, o tom, jak dlouho „zraje“ báseň i o tom, že i poezie musí něco sdělovat. Musela jsem odejít dříve, ještě i za dveřmi jsem slyšela šum dotazů. Po cestě domů jsem si v duchu předříkávala slova paní Erbové, která mi nešla z hlavy: „…Osude děkuji, byls ke mně milostiv.“ Mám to štěstí, že platí i pro mne.

Monika Knězková

01 O.Nytrová uvedla literární pořad
01 O.Nytrová uvedla literární pořad

 

03 Plzeňští hostévlevo ředitel Západočeské galerie J.Hlobil
03 Plzeňští hostévlevo ředitel Západočeské galerie J.Hlobil

04 Slovo má Jarka Málková
04 Slovo má Jarka Málková

05 Vlevo básník dr. J. Weinberger
05 Vlevo básník dr. J. Weinberger

06 Diváci1
06 Diváci1

07 Diváci2
07 Diváci2

08 Přítomní1
08 Přítomní1

09 Kytara se k básním hodí
09 Kytara se k básním hodí

10 Básnířka T. Kopřivová
10 Básnířka T. Kopřivová

11 J.Fréhár J.Janotka J. Vorlíček1
11 J.Fréhár J.Janotka J. Vorlíček1

13 O poezii je zájem
13 O poezii je zájem

12 Zasedací síň je plná
12 Zasedací síň je plná

14 Krásná atmosféra
14 Krásná atmosféra

15 Hudební vstup J.Hlobila1
15 Hudební vstup J.Hlobila1

16 Momentka
16 Momentka

17 Marie Žižková a Františka Vrbenská
17 Marie Žižková a Františka Vrbenská

18 Monika Knězková a Olga Nytrová
18 Monika Knězková a Olga Nytrová

19 M. Hlasivcová Antonín Šícha
19 M. Hlasivcová Antonín Šícha

20 Básník Alois Marhoul
20 Básník Alois Marhoul

More images...

 

Karla Erbová (1933), plzeňská básnířka žijící v Praze  přednese básně ze svých posledních sbírek. Patří mezi nejznámější české básnířky. Na svém kontě má více než tři desítky básnických sbírek i prozaických děl. Je nositelkou  Ceny Města Plzně, Ceny Jana Zahradníčka a Ceny B. Polana za sbírku Liánový most a Vasquezův jestřáb. Bude se prezentovat básněmi ze svých posledních sbírek.

PhDr. RNDr. Jarka Málková (1947), plzeňská básnířka – jedna ze zakládajících členů Střediska západočeských spisovatelů, spolupracuje s výtvarníky a hudebníky z Plzně, iniciuje literární pořady a píše. Ze svých deseti sbírek poezie a účasti v literárních sbornících  je známá jako básnířka i když její prvotiny byly detektivky a historické novely s detektivní zápletkou. Je rovněž držitelkou Ceny B. Polana.

PhDr. Tamara Kopřivová (1962), plzeňská básnířka – je autorkou básnických sbírek Otisky a Krajinou bez kompasu. Její verše tvoří součást básnických almanachů a sborníků. Je organizátorkou festivalu duchovního umění Letnice a literárních pořadů v Plzni.

Vlasta Špinková (1950), plzeňská básnířka žijící ve Chválenicích, malebné vesničce u Plzně, vydala v loňském roce svoji poslední básnickou sbírku, v pořadí již čtvrtou. Její verše je možno nalézt také v mnoha básnických sbornících. Také ona se podílí na organizaci literárních pořadů v Plzni a na akcích Střediska západočeských spisovatelů. Všechny čtyři autorky jsou členkami SZS i Obce spisovatelů

Powered by PD CČSH