dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Setkání Pražského klubu spisovatelů 19. 9. 2017

O. Nytrová představuje V. Vašáka
O. Nytrová představuje V. Vašáka

Hity, které vás i po letech znovu chytí

Známé písně v podání Věry Špinarové, Hany Zagorové, Jiřího Korna, Heidi Janků, Marcely Holanové, F. R. Čecha, Stanislava Hložka a dalších, nám na Setkání spisovatelů v karlínské NO CČSH v úterý 19. září 2017 pouštěl jejich autor Vašek Vašák (nar. 30. 12. 1949). Hudební skladatel, zpěvák, muzikant, novinář, spisovatel, fotograf, původně též i projektant, v hudební branži zažil od 70. let mnoho zajímavého a umí o tom poutavě vyprávět.

Skladbu a zpěv vystudoval na Lidové konzervatoři (dnešní Konzervatoř J. Ježka), u profesorů V. Neumanna, I. Vyskočila, H. Macourka a L. Löbla. Je autorem baletu Genesis, jeho album Masky je uloženo v Muzeu Vladimíra Vysockého v polském Koszalinu. Složil hudbu k americkým filmům Stockholm Syndrome, Goreality, Pill World, INRY Jesus Now, k českému filmu Dobrý den, Pane Umění a také k mnoha televizním dokumentům. V. Vašák prošel kapelami od rockové Beatus, přes orchestr Václava Hybše, skupinu F. R. Čecha po vlastní skupinu Zip. Skoro čtvrt století byl kapelníkem legendárního Knížákova undergroundového sdružení Aktual, s nímž natočil čtyři alba. Jako interpret doprovázel přes deset let dvojici Šíp-Uhlíř, scénář ke hře Pokus pro dva (1980) mu napsal Darek Vostřel a režíroval spisovatel Jiří Stránský (choreografie Frank Towen). Úspěšné byly klubové pořady s Jiřím Sýkorou, v nichž použil i texty Jiřího Žáčka.

Od roku 1991 je Vašek Vašák novinářem (rozhovory se třemi prezidenty, jedním králem i mnoha významnými osobnostmi). Byl redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, editorem a šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Přispíval nebo ještě píše do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Receptáře atd. Moderoval na rádiu Evropa 2 a Impuls, vedl rozhovory s autory na veletrhu Svět knihy, je blogerem na serveru Lidovky. Vydal knížky fejetonů Jak nachytat lelky, Jak posnídat lelky a Lelky z kabelky, které mu ilustroval Vladimír Renčín. Předmluvu do knihy Z operety do operety mu napsal František Kožík, za cestopis Pouť za černým Kristem pěti světadíly obdržel v roce 2008 cenu Miroslava Ivanova. Je čestným občanem hlavního města Paraguaye Asuncionu. Čtyřiadvacet let hrál fotbal v týmu umělců Amfora. Více se o něm dozvíte na http://vasekvasak.simplesite.com.

Setkání s Vaškem Vašákem připravil Pražský klub spisovatelů při Obci spisovatelů a literárně dramatický klub Dialog na cestě ve spolupráci s NO CČSH.

Z dostupných materiálů zpracovala Mgr. Zuzana Havelková

02 Slovo má host
02 Slovo má host

04 Část diváků
04 Část diváků

05 O.Nytrová a V. Vašák
05 O.Nytrová a V. Vašák

06 V. Strachota a O.Nytrová
06 V. Strachota a O.Nytrová

07 Část přítomných
07 Část přítomných

08 Z.Havelková a V. Vašák
08 Z.Havelková a V. Vašák

009 Spisovatelé J. Vorlíček T. Kepka a K.Salmonová
009 Spisovatelé J. Vorlíček T. Kepka a K.Salmonová

10 Spisovatelé I. Fontana a J. Pechová
10 Spisovatelé I. Fontana a J. Pechová

Powered by PD CČSH