dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Setkání Pražského klubu spisovatelů: JIŘÍ WEINBERGER S PŘÁTELI 16. 1. 2018

 

01 Karlínské setkání  - účinkující a diváci
01 Karlínské setkání - účinkující a diváci

 Karlínské setkání s netradičním básnictvím

Prvním novoročním hostem pravidelného spisovatelského večera v zasedací síni NO CČSH v Praze 8 – Karlíně byl 16. ledna RNDr. Jiří Weinberger. Pozvala ho předsedkyně Pražského klubu spisovatelů PhDr. Olga Nytrová. V profesním životě se pan Weinberger věnuje teorii a praxi projektového managementu. A jeho sbírky jsou mimo jiné také obohaceny o „reflexi, epickou konstrukci a postmoderní synkrezi různých literárních žánrů“ dočetla jsem se v podkladech, když jsem se připravovala na toto setkání. Trošku mě to znejistilo. Budu jeho básním rozumět?

Obávala jsem se zbytečně. Už začátek byl uvolňující. Autor nás požádal: „Zhasněte všechny své pomyslné obrazovky.“ Aby to bylo takové, jako když nedávno zažil výpadek proudu. Postupně ho ovládlo zděšení, úleva a pak TICHO. Představili jsme si to a naladili se.

Pan Weinberger na večer pozval ke společnému účinkování své dlouholeté přátele: Pavla Lišku s kytarou a jeho mladou partnerku Janu Drábkovou. Doprovázela je jejich roztomilá pětiletá dcerka Eliška. Byla to šťastná volba. Pomohli kamarádovi s autorským čtením a přednesem. Písničky pana Lišky podtrhly kabaretně laděný večer. Krátké melodické a hravé texty básní střídavě deklamovali všichni tři přátelé. A společně i zpívali. Hudbu k několika písničkám složil Václav Lahodný, který seděl s námi v publiku. Dalšími skladateli, jejichž hudba doprovodila texty Jiřího Weinbergera, byli nepřítomný Michal Vích a přítomný Pavel Liška. Snad nejvíc mě zaujala píseň „Veliký byl tím, co promeškal.“

Pan Weinberger zachycuje ve svých povídkách nejčastěji, podle svého vyjádření, skutečné události, přesněji to, co mu vyvolávají v nepokojné hlavě. Jen je problém si těch skutečných událostí „objektivně“ všimnout a nezapomenout je, zvláště když jsou někdy poněkud dramatické, dodává. O to víc jsme mu rozuměli, jeho humor nám byl blízký.

Na závěr večera dal náš host kolovat své knížky. Mně nejvíce okouzlila „Povídá pondělí úterku“ s úžasnými ilustracemi Lenky Dvořákové a Daniela Gabryše. Pomohla mi zpětně pochopit sdělení v podkladech na přípravu večera: „Převažující absence interpunkčních znamének, zvýrazňující autonomnost veršové struktury, prozrazuje tendování Weinbergerovy poezie od vysloveně dětského čtenáře k příjemci pubescentnímu a dospělému.“ Jen doufám, že se mohu zařadit k těm posledně jmenovaným, když i ta „chybějící“ interpunkce už v novějších verších nechybí.

Ing. Monika Knězková

01 O.Nytrová představuje J. Weinbergra
01 O.Nytrová představuje J. Weinbergra

02 J.Weinberger a jeho hosté
02 J.Weinberger a jeho hosté

03 Účinkující
03 Účinkující

06 Kabaretiér básník textař
06 Kabaretiér básník textař

07 Spokojení karlínští diváci
07 Spokojení karlínští diváci

08 I. Fontana a D. Volencová
08 I. Fontana a D. Volencová

09 O.Nytrová a J. Weinberger
09 O.Nytrová a J. Weinberger

10 T. Kepka A. Šícha a M. Lukášek
10 T. Kepka A. Šícha a M. Lukášek

11 Divačka si koupila pět autorových knížek
11 Divačka si koupila pět autorových knížek

11 Pavel Liška a Ivan Fontana
11 Pavel Liška a Ivan Fontana

12 Skupinka
12 Skupinka

13 Skupinka
13 Skupinka

14 Hosté se loučí
14 Hosté se loučí

 

Milé kolegyně, milí kolegové,
   16. ledna vám se svými přáteli Pavlem Liškou a Janou Drábkovou přijdu zarecitovat a zazpívat své texty (s hudbou od několika skladatelů). A třeba přidáme i něco z mých překladů básní a písní amerického autora Ogdena Nashe (viz aktuálně www.j-w.cz). Naše setkání 16. ledna bude a) nevážné, b) vážné. Pevně totiž věřím, že ta největší legrace se odehrává v těsném sousedství ne nutně smutku, ale přece jen s reflexí vážného pohledu do tváří našich osudů. Rádi si s vámi v následné besedě promluvíme i o tom, jak předat při autorském čtení přítomným co nejvíce z myšlenek, které jste do svých textů vložily a vložili. Pokud možno bez mikrofonů, přímo od srdce k srdcím.
Těšíme se na vás.  Jiří Weinberger

Weinberger, Jiří (* 1946, Brno, žije v Praze), vystudoval MFF UK, obor Pravděpodobnost a matematická statistika, dále pak herectví ve škole Specializované studium pro pracující. Publikoval více než 100 odborných prací v ČR i zahraničí, viz http://www.timing.cz/reditel awww.timing.cz. Napsal 14 knížek poezie pro děti i pro dospělé, 2 knihy povídek, 15 scénářů pro literárně-hudební kabarety; texty písní do hry Myška z bříška pro Divadlo v Dlouhé; občas překládá poezii z angličtiny do češtiny (zejména amerického autora Ogdena Nashe), vizhttp://www.j-w.cz/index.php?site=aktualne a http://www.j-w.cz/index.php?site=knizni. Mezi jeho záliby patří divadlo, literatura, sport, kreativní psaní (poezie, próza, eseje), aktivní účast v literárních kabaretech, t. č. zejména v kavárně www.cafeidoskop.cz. Baví ho i každodenní práce, viz www.timing.cz.
***

Powered by PD CČSH