dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Setkání Pražského klubu spisovatelů v úterý 20. 2. 2018 v 18:30 - host večera Gustav Oplustil

03 Olga Nytrová a Gustav Oplustil
03 Olga Nytrová a Gustav Oplustil

Setkání s legendou československé zábavy

Na 20. 2. 2018 pozvala Phdr. Olga Nytrová do Karlína na setkání Pražského klubu spisovatelů pana Gustava Oplustila, dramaturga, scenáristu a režiséra. Znají se a setkávají již dlouho. Ale nejen proto byla atmosféra v sále od začátku uvolněná a radostná. Náš host je totiž prostoupen zvláštním elixírem humoru. I v 92 letech si uchovává optimismus, který si v sobě nese od dětství. Takže není divu, že ho vlastně humor celý jeho život živil. A zároveň mu i pomáhal. „I ve smutné době je potřeba se zasmát, odreagovat,“ jak nám sám řekl.

Pan Oplustil pojal celý večer jako vyprávění. Spolu s ním jsme zavzpomínali na jeho dětství v Hranicích na Moravě. Byl nejstarší z pěti dětí. Všichni bydleli společně i se stařenkou v malém domku. Jako chlapec zažil i chudobu. Ale doma bylo vždy veselo, často se u nich zpívaly národní písničky. Možná i to ho nakonec nasměrovalo na cestu, na jejímž konci se dostal do Československé televize a stal se šéfdramaturgem v redakci zábavy. Ta cesta vedla přes ochotnické divadlo v Hranicích do Beskydského divadla, dále pak do Armádního uměleckého souboru v době vojny a následně po ní do Armádního divadla. Humor, který ho všude doprovázel, se uplatnil v jeho komediálních textech, v přípravě filmových scénářů, zábavných večerů, kabaretů i varieté. Spolupracoval s mnoha známými režiséry a herci, nyní již legendami. Vždy se snažil vytvářet zábavu, která by byla potěšením a radostí pro diváka. „Nebylo to umění,“ jak nám sám řekl, „tvořil jsem pro obyčejné a chudé lidi.“ Svojí životní cestou dokázal, že nejdůležitější je v této profesi talent. Sám začal od píky a tím se naučil víc, než kdyby herectví vystudoval.

Na závěr večera jsme se mimo jiné pana Oplustila zeptali, které pořady mu byly nejbližší. Odpověděl, že V Praze bejvávalo blaze, kabarety a komedie se Zdeňkem Podskalským a životopisný film o panu Hašlerovi, kterého hrál Viktor Preiss. Bylo by toho mnoho, co bychom chtěli o tomto úžasném mistru zábavy vědět. To se ale nevejde do jednoho večera a jednoho článečku. Všem lidem bych ale přála mít alespoň kousíček optimismu našeho hosta. Vždyť při jeho občas i nelehkém životě se nikdy nevzdal a díky humoru kráčel vždy dál: „Jsem rád, že jsem prožil to, co jsem prožil.“ K tomu není co dodat. Jen snad: „Pane Oplustile, děkujeme.“

Ing. Monika Knězková

 

01 Spisovatelské publikum se pomalu schází
01 Spisovatelské publikum se pomalu schází

04 Program začíná
04 Program začíná

05 Ing. Weiglová Mgr. Z. Havelková Mgr. L. Holečková
05 Ing. Weiglová Mgr. Z. Havelková Mgr. L. Holečková

06 Příjemná atmosféra
06 Příjemná atmosféra

07 Vnímavé publikum
07 Vnímavé publikum

08 G. Oplustila natáčí  Václav Strachota
08 G. Oplustila natáčí Václav Strachota

09 Oba stoly jsou obsazené
09 Oba stoly jsou obsazené

10 G. Oplustil je skvělý vypravěč
10 G. Oplustil je skvělý vypravěč

 

11 Přítomní soustředěně naslouchají
11 Přítomní soustředěně naslouchají

12 Skupinka s částí publika
12 Skupinka s částí publika

13 Obměna skupinky
13 Obměna skupinky

14 Večer s panem Oplustilem byl nádherný
14 Večer s panem Oplustilem byl nádherný

Gustav Oplustil (*2. srpna 1926, Hranice na Moravě) – legenda československé televizní zábavy, dramaturg, scenárista, režisér, herec. Od roku 1945 hrál v Beskydském divadle v Hranicích. V roce 1963 nastoupil jako dramaturg do Československé televize, redakce zábavních pořadů, a začal působit jako televizní scenárista. Vytvořil stovky úspěšných scénářů (např. Dva muži hlásí příchod, Ctná paní Lucie, Pražský písničkář, Kabaret U dobré pohody, Život plný písniček), které adaptovali přední režiséři naší kinematografie. Velmi často a rád spolupracoval se Zdeňkem Podskalským (mimo jiné natočili čtyři hudební komedie s Milošem Kopeckým v roli záletníka Alfonse Karáska); spojovala je láska ke staropražským písničkám a kabaretům. Významný je také jeho přínos televizní a filmové dramaturgii. V roce 2001 byl Gustav Oplustil vyznamenán vstupem do Televizní dvorany slávy TÝTÝ. O svém celoživotním působení na poli humoru a zábavy říká: „Snažil jsem se vždycky vytvářet zábavu, která by byla divákovi blízká, která by mu přinášela radost a potěšení.“ Tento postoj se odráží také v jeho tvorbě literární. Z jeho knih připomeňme Za humorem cestou necestou (2009) nebo Po západu slunce: dramatický obraz ze současného života o pěti dějstvích (1952).

Powered by PD CČSH