dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Setkání 3. věku: Pohádky a vyprávěnky J. Maruny a M. Hlasivcové

Jako pes a kočka
Jako pes a kočka

Pohádky a vyprávěnky.

Trpělivost přírody s námi lidmi, to je jedno z velkých témat jihočeského spisovatele Jana Maruny, láska ke všemu živému a vstřícnost pomáhat, dělit se o radost i starost, jsou nerozlučně spojeny s osobností a vírou RNDr. Markéty Hlasivcové. Pořad Pohádky a vyprávěnky: autorské čtení Markéty Hlasivcové a Jana Maruny vítal v úterý 24. 4. 2018 již před zahájením stoly obloženými nejen dobrůtkami, ale také fotografiemi pejsků a kočiček, anebo obou kamarádů najednou. A nebyli to pejsci a kočičky jen tak, byly to mazlíčci obou autorů čerstvě vydané knihy Pohádky a vyprávěnky.

V první části pořadu zpovídala Markéta pana Marunu a doplňovala ho. Autor žije v Hlinici u Tábora a vydal již 142 knih. Do jeho rozsáhlé tvorby patří i jedenáct básnických sbírek, které vznikly de facto na procházkách přírodou s empatickou psí slečnou Nonynkou. Pan Maruna si všímá sepětí zvířat s člověkem, dokonce uvedl příklad ze své dřívější praxe léčitele, kdy se pejsek pro vyřešení problémů rodiny obětoval. Žil v rodině schizofrenika a ženy s diagnózou rakoviny. Manželé, zahnaní situací do kouta, se hašteřili. Pejsek byl usmiřujícím kamarádem do té míry, že nakonec na sebe převzal rakovinu manželky. Po jeho smrti se s vědomím toho, co způsobili, manželé usmířili.

            Po rozhovoru autorů následovala četba pohádek z tvorby Jana Maruny, ve které se střídal s Markétou. Pohádky Bota, o botě, která našla svého anděla v rybičce, Korálek, o osudu pejska, co přilnul k malé holčičce a ta si zlomila nohu, co z toho vyplynulo a nakonec, jak všechno dobře dopadlo, jak to má být ve správné pohádce, ale i pohádka Žárovička, byly vyslechnuty velmi pozorně a s ohlasem. Druhá půle pořadu patřila RNDr. Markétě Hlasivcové. Markéta má tu výhodu, že mají vilku se zahrádkou v Praze, kde tudíž mohou chovat i kočky a pejsky, dalo by se říci v přirozeném prostředí, kde mají zvířátka i větší volnost. Svůj vztah k těmto domácím mazlíčkům deklaruje Markéta Hlasivcová už léta. Přes to, že jim věnovala řadu svých povídek, stále nachází nové náměty. Své entrée otevřela příběhem Žlutý pes, o pejskovi, kterého našly její děti ztýraného v lese. Ošetřily ho, a poté hledaly útulek, kde by pes dostal novou šanci. Všude bylo plno. Pes se v jejich péči zanedlouho uzdravil a utekl, aby si nalezl původního majitele. Nicméně, když se Hlasivcovi vraceli po silnici zpět domů, zastavila je jakási paní, že k ní přiběhl pes a zda není jejich. Tím bylo rozhodnuto. Zůstal u nich. S Markétou i vařil, sportoval. Jediným, ale vážným problémem bylo to, že jako nalezenec neměl rád jiné psy ani kočky. Na to doplácel i domácí kocourek, který se dokonce raději schovával nahoru na skříň. Jednou ale přišel na zahradu zlý sousedův kocour a žlutý pes Blondie ho vyhnal. Od té doby si pejsek i Hlasivcovic kocourek padli do noty a jedli i z jedné misky. Tento a další příběhy zachytila Markéta Hlasivcová v části knihy nazvané O žlutém psovi. Pohádky Jak se zlý vlk polepšil a Zapomenutý oběd, jsou inspirovány příběhy ze života sv. Františka, který dokázal udělat ze zlého a obávaného vlka dobráka. Pohádka byla velmi vtipně vypointována. Na závěr Markéta přidala ještě Plechovičku od Jana Maruny a svoji pohádku Jako pes a kočka. Odpoledne se uskutečnilo v rámci cyklu Setkání 3. věku na karlínské faře Církve československé husitské ve Vítkově ulici. Tato setkání pořádá NO CČSH Karlín a literárně dramatický klub Dialog na cestě, vedený PhDr.  Olgou Nytrovou, ve spolupráci s Městskou částí Praha 8, s Pražským klubem spisovatelů a s Obcí spisovatelů.

Mgr. Zuzana Havelková

 

1. RNDr. Markéta Hlasivcová a Jan Maruna
1. RNDr. Markéta Hlasivcová a Jan Maruna

 

2. Autoři představují knihu Pohádky a vyprávěnky
2. Autoři představují knihu Pohádky a vyprávěnky

 

4. Mgr. Věra Vaníčková
4. Mgr. Věra Vaníčková

 

5. Rozhovor autorů
5. Rozhovor autorů

 

6. Jan Maruna vypráví příběh který ho inspiroval
6. Jan Maruna vypráví příběh který ho inspiroval

 

 

7. Autorské čtení
7. Autorské čtení

 

8. Posluchači
8. Posluchači

 

9. Loučení s Janem Marunou který musí stihnout vlak
9. Loučení s Janem Marunou který musí stihnout vlak

 

10. A tady jsme všichni pohromadě
10. A tady jsme všichni pohromadě

 

b_420_594_16777215_00_images_setkani-duben-plakatA4.jpg

Powered by PD CČSH