dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Petr Burda: Co se dá zažít snad jen jednou

Co se dá zažít snad jen jednou

Když se premiér České republiky Andrej Babiš dovolával při jednání Poslanecké sněmovny Boha, byl to pro mnohé moment překvapení srovnatelný snad jen s atmosférou listopadové Letenské pláně, v jejímž průběhu se Václav Malý modlil s tisícihlavým davem Otčenáš.

Čekal jsem na reakce a ty na sebe nenechaly dlouho čekat.

Politolog mi napsal, že už musíme být v prekérní situaci, když se premiér dovolává Boha, filozof mu oponoval, že to, co prožíváme máme brát jako dar.

Zamyslel jsem se nad tou druhou variantou, stál jsem zrovna před knihovnou, kterou jsem si zachoval i v pokročilém věku a v mnohem menším bytě. A začal uvažovat.

Díky České televizi jsem strávil třináct nedělních předpolední s už několikátou reprízou seriálu o Františku Ladislavu Věkovi. Na tehdejší dobu špičkový seriál, který mé generaci rehabilitoval spisovatele Aloise Jiráska, po mnoho let zploštěle vysvětlovaného profesorem Zdeňkem Nejedlým. Herecký koncert Jana Pivce, Radovana Lukavského, Radoslava Brzobohatého, ale také Zdeňka Kryzánka, jehož Žalman byl propracovanou hereckou etudou od prvního do posledního záběru, která zaujme i po bezmála padesáti letech.

Ale přiznám se, že po Jiráskovi v knihovně nesáhnu. Začnu hledat v trochu opomíjených knihách. Využiji toho daru času, který se nebude opakovat a dám si do přední řady knihy nabádající ke zdravému způsobu života, jinému vztahu k přírodě, několik knih, které už před léty zdůrazňovaly základní principy rodinného soužití. Vrátím se i titulům, které připomínaly úctu ke staří, respektu k učitelům.

Je zajímavé když se ze dvou metrů bezpečné vzdálenosti podíváte na člověka s povinnou rouškou a kulichem, kvůli zimě naraženém až k obočí a přes uši, vidíte pouze jeho oči. A můžete sledovat, zda vám uhne či neuhne pohledem.

Ten letošní Velikonoční čas bude jiný, než jindy. Také Noc kostelů nebude stejná. Snad až červencový státní svátek Mistra Jana Husa bude připomínat léta minulá.

Tak jako jsme dodnes nezapomněli na nejen pražské povodně v roce 2002, neměli bychom zapomenout ani na koronavirovou zkoušku roku 2020.

Petr Burda

Powered by PD CČSH