dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Za Janem Vodňanským

Foto - Setkání na večeru poezie v Karlíně
Foto - Setkání na večeru poezie v Karlíně

Za Janem Vodňanským

 

S naším dlouholetým rodinným přítelem jsme se v době určitého rozvolnění setkali u nás domadruhém vánočním svátku. Bylo to přátelské, ale i tak trochu pracovní setkání. Domluvili jsme se již předtím, že natočíme pro Dialog na cestě na YouTube do pořadu „Zimní poetické matiné 2021 v Karlíně“ jeho nejnovější krátké básně a zamyšlení nad smyslem poezie.

Po obědě a malém svátečním přípitku usedl Jan do nového tmavozeleného křesla před jednou z knihoven. Tvář se mu rozzářila ochotou sdělit, pobavit, rozesmát diváky. Tak tomu bývalo při každém jeho vystoupení. Spisovatel, básník, textař, skladatel, performer a vysokoškolský pedagog, PhDr. Ing. Jan Vodňanský svou invencí dokázal publikum sugestivně oslovit, inspirovat a dodat všem spřízněným duším potřebnou porci životního optimismu. 

Jan Vodňanský, jeden z nejvzdělanějších českých umělců,je autorem více než čtyř desítek knih a stovek písňových textů. Pro jeho tvorbu jsou typickými prvky vytříbený intelektuální humor, propojení nečekaných rovin – například opery či zápasu v šachu s hokejovým komentářem a podobně. Je totiž mistrem absurdního humoru a geniální zkratky. „Mentálně se ukázni“ tvrdí kupříkladu známý klasik, v jedné ze svých jazykových hříček, nazvané Uklidnění lékařem. A snad všichni známe pokračování: „Jazyk na mne vyplázni / Ukaž mi svou moč / pak ti řeknu proč.“ A jedním z dalších bonmotů, které se vžily a staly se součástí české jazykové kultury je úsloví: „Freude, Freude, Freude, vždycky na tě dojde.“ Zajímavé je, že jsme si tuto slovní hříčku před časem v novinách přečetli v jednom článku. Autor v něm pro méně znalé či mladší čtenáře poctivě přiznal, že nejde o takzvanou lidovou tvorbu nebo novinářův nápad, ale že tato hříčka vznikla v tvůrčí dílně jednoho z klasiků českého humoru.

Přes své velké pracovní vytížení Jan Vodňanský vždy nalezl čas, aby navštívil příjemné prostředí karlínské náboženské obce. Naposledy zde vystoupil v lednu loňského roku se svým recitálem „Písničky a bonmoty“. V rámci setkání Dialogu na cestě a Pražského klubu spisovatelů při Obci spisovatelů se opakovaně stal kmotrem nových knížek, někdy i společně s herečkou Táňou Fischerovou. Byl hluboce křesťansky založenou osobností, která žije s námi, dává lidi dohromady, podporuje spisovatelskou klubovou činnost a dobré, smysluplné vztahy.

 

Poslední nahrávku Jana Vodňanského pro karlínské auditorium, kde se zamýšlí nad tím, čím je mu poezie a nabízí krátkou ukázku nejnovějších básní, můžete v případě zájmu shlédnout po otevření internetového YouTube, když zadáte do okénka „Hledat“ odkaz Dialog na cestě.

 

Olga Nytrová a Václav Strachota

Powered by PD CČSH