dialog1.jpgdialog2.jpg

Aktuálně

Milena Fucimanová: Jak básníci přicházejí o slovo www.agadir.cz

Divadlo hudby a poezie Agadir v roce 2013 rozhodlo, že ve spolupráci s Českým centrem Mezinárodního PEN klubu připraví svůj nový projekt s názvem: „Agadir: Na strunách naděje“ a věnuje jej výlučně zahraničním autorům, kteří jsou za své politické nebo náboženské názory a postoje ve své zemi pronásledováni, je jim znemožněno svobodně publikovat, mnozí jsou vězněni, někteří dokonce odsouzeni k smrti.

Díky Knihovničce PEN klubu, ale také díky dalším publikacím, překladům a informacím se soubor dostal k otřesným faktům, které dokazovaly zrůdnost a nelidskost politické zvůle na jedné straně a mimořádnou statečnost pronásledovaných spisovatelů a publicistů na straně druhé.

Projekt je finančně podporován Státním fondem kultury ČR jako etický počin, který věnuje své síly a možnosti těm, jejichž hlasy musí být slyšet.

Tibetská básnířka Tsering Woeser přiblížila mučednictví mladičkých buddhistických mnišek a sebeupalování buddhistických mnichů na protest proti čínské zvůli. Jak přitom nevzpomenout na Jana Palacha! Kubánský básník Jorge Olivera Castillo vypovídá, jak si kubánští političtí vězni zašívali ústa, aby při brutálních výsleších nemohli promluvit a nikoho nezradili. Kurdský básník Ahmed Aríf, původně odsouzený k smrti, vzkazuje z těžkého žaláře své ženě, že láskou k ní mu pouta zrezivěla, a krátce nato zemře. Syřan Hosam Melhem se celoživotně skrývá, jedenáct íránských básnířek muselo uprchnout ze země, protože jim hrozil trest devadesáti ran bičem za to, že chtěly dostudovat na vysoké škole. Naštěstí získaly azyl v západoevropských zemích. Jedna z nich dočasně také v Praze, a právě tato Bita Malakuti byla pak osobně přítomna pořadu Divadla Agadir v Brně a po představení besedovala s diváky a vypovídala, co všechno se v Íránu děje.

Velice zajímavě hovořil o běloruských podmínkách jeden z překladatelů běloruské poezie, pan Max Ščur, a bylo oživující, že běloruští básníci neztratili humor a jedna z nich, Valžyna Mortová, dokonce vzkázala politickým mocipánům, že jí můžou políbit na akordeon. Agadir uvedl ve scénické hudební produkci také statě a filozofické úvahy nositele Nobelovy ceny za mír, čínského spisovatele a publicisty pana Liou Siao-po, který si nesměl osobně dojít pro tuto významnou cenu a krátce po premiéře našeho pořadu v čínském vězení zemřel.

Otřesný je příběh súdánské lékařky Meriam Ibrahm Ishag, která rodila připoutaná v řetězech a měla být po porodu oběšena, protože se provdala za křesťana. Naštěstí vlna protestů, 600 tisíc podpisů z celého světa a zásah papeže Františka ji zachovaly život, USA pak jí i její rodině nabídly azyl.

Sledovali jsme osud kanadského duchovního korejského původu, pana Hyeon Soo Lima, který byl v zajetí severokorejských úřadů, a spravedliví lidé se strachovali o jeho život, naštěstí jako jeden z mála přežil. Velmi zajímavá je poezie ukrajinských básníků, kteří sice nejsou vězněni, ale jejich země je těžce zkoušena. Tetjana Dzjuba, Serhij Dzjuba a Serhij Žadan byli rovněž osobně přítomni na představeních jejich současné poezie. Manželé Dzjubovi pak také dlouho s diváky besedovali o situaci na Ukrajině, o svobodě ducha, o naději a víře. Zatím poslední představení tohoto projektu proběhlo v únoru letošního roku: za přítomnosti překladatele Radima Zámce se uváděl scénický pořad z díla venezuelského spisovatele Fernanda Báeze. Týkal se ničení knih, neboť pravdivé a čestné slovo je vždy nebezpečím pro ty, kdo žijí ve lži a duchovním marastu. Na podzim Divadlo Agadir připravuje pořad z povídkové tvorby ukrajinského režiséra Olega Sencova, účast přislíbila i překladatelka, paní Petruška Šustrová, a na počátku prosince se letošní sezona uzavře poezií německého básníka Petera Gehrische.

Divadlo Agadir dosud veřejnosti představilo jednatřicet zahraničních autorů, kteří nemohou svobodně tvořit ani žít. Všechna scénická čtení jsou provázena původní hudbou Ondřeje Fucimana, který je rovněž uměleckým šéfem souboru.

Divadlo Agadir je kolektivním členem Českého centra Mezinárodního PEN klubu v Praze, k padesátému výročí svého působení získalo záštitu J. E. velvyslankyně Marockého království, paní Souriye Otmani, a je nositelem ukrajinské Ceny Nikolaje Vasiljeviče Gogola.

Více: www.agadir.cz

Milena Fucimanová

Powered by PD CČSH