Členové a hosté

Hosnedlová, Hanka

Portret
Portret

*1947 v Českých Budějovicích. S výjimkou své pětileté novinářské epizody v Plzni, žije celý svůj život v Českých Budějovicích.

Studium a povolání

Po absolvování studií se věnovala novinářské práci, které zůstala věrná celý život. V roce 1968 se angažovala protivstupu sovětských vojsk a byla vyřazena z novinářské činnosti. Zažila dobu bez místa, později vystřídala různé posty od vykupovačky lahví, přes prodavačku,reklamní textařku až po inspektorku v Klenotech. Hned po revoluci se v r. 1990 opět vrátila k novinářské práci. Je plodnou autorkou tisíců reportáží a článků.

Zájmy a záliby

Příroda, romantika, cestování, autostop, vandrování, tramping, hudba, literatura, poezie, divadlo, film a cestování do exotických zemí (navštívila téměř celou Evropu, Spojené státy, Kanadu i Aljašku, jihovýchodní Asii, severní Afriku, Austrálii, Střední i Jižní Ameriku).

Stručná autorská kariéra

Se psaním začala už ve školním věku a publikovala v dětských periodikách i dětských rubrikách celostátních i regionálních deníků. Účastnila se recitačních i literárních soutěží ve druhé polovině 50. let. Ve druhé polovině 60. let se dostala k trampskému tisku a začala přispívat do Trampa, Jižní stezky, Tuláka apod. Profesionálně pracovala jako redaktorka Pochodně, Škodováka, Železničáře, Jihočeských Deníků Bohemia, dále Music Open, Puchejře, Jižana a řady dalších, dlouhodobě i externě. Pracovala i v řadě porot literárních i hudebních. Pořádá zajímavé besedy o cestování a komponované pořady, zajišťuje literární soutěže pro děti a mládež, uplatnila se i jako moderátorka přehlídek trampských písní, literárních pořadů, autogramiád, besed, přednášek atd.

Současnost

Spolupracuje na vzniku trampské expozice pod Národním muzeem, dělá také korektury, doslovy a předmluvy k publikacím, píše anonce a recenze zejména jihočeské literatury, provádí literární úpravy knih, moderátorskou, besední a přednáškovou činnost. Jako výkonná předsedkyně řídila Jihočeský klub Obce spisovatelů třináct let. Je členkou Rady OS ČR a také aktivně pracuje v Radě Syndikátu jihočeských novinářů.

Powered by PD CČSH