Členové a hosté

Holoubek, Jaroslav

 

Jaroslav Holoubek - portrét
Jaroslav Holoubek - portrét

spisovatel, básník, novinář, fotograf, vysokoškolský pedagog a sommeliér

Jaroslav Holoubek
Jaroslav Holoubek

Narodil se 24. února 1946 v Nové Vsi u Chotěboře, od roku 1963 žil v Praze, od roku 2002 v Kolodějích. Zemřel na následky těžkého úrazu 6. listopadu 2016.

Studoval historii a sociální vědy na Karlově univerzitě, byl doktorem filozofie. Pracoval jako okresní archivář, prodavač v gastronomu, pivovarský dělník a fasádník, nejdelší dobu se živil jako novinář a redaktor literárních a filmových časopisů.

Jeho literární začátky v 60. letech 20. století jsou spojeny s brněnským Hostem do domu a pražskou básnickou skupinou sdruženou kolem časopisu Divoké víno. Psal povídky, eseje, fejetony, rozhovory, reportáže a knižní recenze.

Vydal 13 sbírek poezie (Úžas, Zakázané ovoce, Stradivárky na dálnici, Čelní náraz, Načasovaná slepice, Včelí král, Ponorka v zahradě Čech, Piha na nose, Faustovy narozeniny, Hořká komedie, Kdybych se nenarodil, Čínské hůlky, Veselý hřbitov), knihu o fotografovi prezidentské kanceláře a Dagmar Havlové Teď už to můžu říct, knihu o zpěvákovi Karlu Černochovi Já bejval divnej kluk, knihu kuchařských receptů a rozhovorů s českými herci, zpěváky a spisovateli Gurmáni ze Smíchova, je autorem publikací o železničním stavitelství Příběhy staveb a okřídlených kol a o stavbách silnic a dálnic Cesta časem (Silnice, mosty a železnice).

Povídky a fejetony vyšly také ve sbornících Sloupkořadí Světa v obrazech (1989), 27 popravených českých pánů očima 27 českých spisovatelů (2000), 27 českých obrazů očima 27 českých spisovatelů (2001), In Flagranti (2002).

Jeho verše jsou také zařazeny v antologii české poezie Báseň mého srdce, Praha 2005. Holoubkovy básně vyšly v Rakousku, Polsku, Německu, Bulharsku, Chorvatsku, Srbsku, Rusku, Velké Británii a USA.

Za svou tvorbu obdržel několik nakladatelských a literárních cen, Cenu Českého literárního fondu, výroční cenu nakladatelství Pragma, medaili Otokara Březiny, medaili Petra Brandla, v r. 2001 Evropskou medaili Franze Kafky za literaturu. V lednu 2007 získal novinářskou cenu Asociace hotelů a restaurací.

Překlady: Pierre de Coubertin: Óda na sport (1988), verše ukrajinských básníků Sólo na tětivu (1989), Lawrence Crown: Marilyn Monroe (1993), Ludwig Grieser: Ryby na našem stole (1994).

V letech 2002-2004 byl spisovatelem na volné noze, od března 2005 byl šéfredaktorem odborného časopisu Hotel Revue a rovněž působil jako pedagog na Vysoké škole hotelové v Praze, kde je po něm pojmenována knihovna. Česká asociace novinářů a publicistů cestovního ruchu uděluje každoročně Cenu Jaroslava Holoubka za výrazně osobité články v oblasti cestovního ruchu.

Cesty: Brazílie, Tajwan, Thajsko, USA, V. Británie, Mongolsko, Rusko, Polsko, Německo, Řecko, Tunis, Rakousko, Španělsko, stud. pobyt ve Francii, Turecku, Itálii, Egyptě a Izraeli.

Účast na literárních festivalech: Poznaň, Berlín, Varšava, Štýrský Hradec, Literární Vysočina v Chotěboři (2006), Prostějov, Tatranská Polianka, Srbsko, Chorvatsko, Varna, v roce 2006 byl hostem a svou tvorbu představil na Pražském festivalu spisovatelů.

Člen Goethovy vědecké společnosti, Obce spisovatelů, Klubu českých spisovatelů a Syndikátu novinářů ČR.

Powered by PD CČSH