Pikálková, Šárka

 

pikalkova_tvorba
pikalkova_tvorba

Šárka Pikálková: Kdyby zvířata uměla mluvit

Už dnes se lidé oslovují nevhodně, avšak ani netuší, jaké mají štěstí, že zvířata nemluví. To je samé: „ Vole sem, vole tam, “ na úřadech i ve školách.

Kdyby zvířata mluvila, To bych tady asi nebyla. Místo večeře by si mě podala, jako já včera krocana. A kdyby taková nebyla, rozumem by mě přelstila.

To například v poslanecké sněmovně prý sedí slepice a v obchodech krávy a takové hospody obsluhují jenom voly, býky nebo chrobáky. O lidech se hodně ví, že ke zvířatům odpradávna lpí, ale v dnešním světě, ač si zvíře nebo člověk, všude se k tobě chovají stejně.

Ať jsi býk a nebo tele, Televize zaujme tě. Od čeho je reklama, když zvířatům nadává?

Proč vám to ale povídám? Protože si občas myslím,že mluvící zvířata chytřejší by byla nežli já.Co taková moudrá sova, od které by pocházela kupříkladu ryze latinská slova a kdejakého študovaného doktora lehce by do kapsy strčila.Chci tím říci, že na ulici potkat opici a vola, co za volantem aut se přetahují, kdo rychlejší má kola, museli by volat krokodýlího doktora.

Já se zvířat nebojím, Na otázky jim odpovím. Doufám, že mi rozumí, Protože se na nic neptají. Ne nadarmo se říká: „ Kdo nemluví, je přítel, A kdo mluvit umí, je osel.“

Mluviti stříbro, mlčeti zlato. Zvířata jsou našimi největšími kamarády proto, že mluvit neumí a to co jim řekneme, když jsme třeba smutní či veselí, nikomu nepoví. Nemůžete se s nimi pohádat, nenadávají vám, podporují vás a mnohdy jsou užiteční k práci na naší obživu. A proto bychom oslovení, ty …….(zvíře) neměli používat jako urážku, nýbrž jako pochvalu za statečnost,sílu a podobné ceněné vlastnosti.  pikalkova_tvorbaLidská hranice.doc 

pikalkova_tvorba
pikalkova_tvorba
 

 

pikalkova_tvorba

Powered by PD CČSH