Weinberger, Jiří

TAK TO JE TEDY GÓL!

Ještě než v úterý 18. září vystoupí v Karlíně „Kabaret Ogden Nash, kde je překladatelem, vůdčím duchem divadla i recitátorem a zpěvákem v jedné osobě Jiří Weinberger, věnujme se ještě nedávno vydané knížce stejného autora. Má nepřehlédnutelný název - „Anebo jen nezvyk?“

Jiřímu Weinbergerovi vyšlo již několik knížek. Ať již odborných či obdobných této, plných nonsensuální poezie.

Tentokrát mu titul „Anebo jen nezvyk?“ vydal dravý a úspěšný vydavatel pan Vladimír Krígl (ve svém stejnojmenném nakladatelství Krígl), který se již léta programově věnuje kvalitním autorům.


Jiří Weinberger je básníkem, textařem i divadelníkem. Jeho legendární "Divadlo v uvozovkách" bavilo (se zpívajícím skladatelem Václavem Lahodným a dalšími herci) již před více než čtyřiceti lety v legendárním Divadle v Nerudovce. A bylo – svým poetickým, ale výsledně břitkým vtipem – i jedním z důvodů pozdějšího uzavření této oázy mladého, neotřelého divadla v poušti ostatních scén tehdejší normalizační šedi.


Anebo jen nezvyk?" je sbírkou hravě poetických epigramů a hříček. Jiří Weinberger zde na přesně stovce stránek dokazuje, že je důstojným pokračovatelem Emanuela Frynty polského Stanislava Jerzy Lece. Anebo výtečným souputníkem Jiřího Žáčka či básníka, muzikanta a textaře Jaroslava Wykrenta.


Bez zajímavosti není, že knížku ilustroval – a velmi trefně – syn slavného hokejového brankáře (a reprezentačního trenéra) Pavla Wohla – MUDr. Petr Wohl. Tak to je tedy opravdu gól!

Obálka knihy

Knížka skutečně stojí za přečtení.

Humoru a nadhledu je kolem nás stále málo. :-)

MICHAL STEIN

Powered by PD CČSH